TEKENBEET - Wat te doen bij een tekenbeet?

Hoe ontstaat een tekenbeet en wat is een teek?

Een teek is een klein bruin-zwart spinachtig insect en is ongeveer 1 tot 3 mm groot. Teken bewegen zicht voort door te kruipen. Ze kunnen niet springen of vliegen. Teken leven voornamelijk in struiken en hoog gras, in bossen, duinen en heide, parken en tuinen. Teken gedijen goed in een vochtige omgeving, en zijn vooral actief van maart tot oktober.

Teken kruipen of klimmen op mensen en dieren die voorbij komen en bijten zich vast in de huid. Door het opzuigen van het bloed van mens en dier zwelt de teek langzaam op tot een grijzig bolletje van circa 1 centimeter groot. Na  enkele dagen laat de teek vanzelf weer los.

Een tekenbeet kan echt overal op het lichaam voorkomen, maar de meeste kans is er op warme vochtige plekken van het lichaam zoals oksels,liezen, knieholtes en de bilspleet; bij kleine kinderen geregeld ook op het hoofd, net achter de haargrens of achter de oren.

Een gedeelte van de teken zijn besmet met bacteriën. Ze kunnen dan ziektes overdragen, zoals de ziekte van Lyme. Indien u de teek direct weghaalt, is de kans dat u besmet bent erg klein.


Risicoperiode tekenbeet

Het vaakst komen tekenbeten voor in de zomer. Een teek kan tijdens een wandeling in de natuur worden opgelopen maar ook zeker in uw eigen tuin, vooral als men zich daarbij door struiken, gras of onder bomen en begroeiing begeeft. Ook is de teek in staat om onder de kleding te kruipen. Om dit te voorkomen kan kleding met een insectenwerend middel worden ingespoten, dat meestal de stof DEET bevat. Deze stof belemmert het reukvermogen van de teek waardoor deze mensen niet meer kunnen waarnemen.

Ook kan Permethrin worden gebruikt, dit tast het zenuwstelsel van de teek aan wat de teek doodt en niet meer giftig is voor mens en dier. Verdere preventie kunt u bewerkstelligen door niet met korte broek of onbedekte lichaamsdelen in het  bos of struikgewas te lopen, de broekspijpen in de sokken te stoppen en geïmpregneerde sokken te dragen.

Na het verlaten van het bos kun u het beste het hele lichaam op teken controleren. Dit voorkomt een infectie. De jonge larven van een teek zijn slechts ongeveer 1 milimeter groot. Na een tekenbeet moet u de teek met een speciale tekentang/tekenlepel of pincet te verwijderen, omdat er anders een kans is dat de teek zichzelf leegbraakt wat een verhoogd risico op ziektes met zich meebrengt.

Een tekenbeet lijkt heel erg op een beet van andere bloedzuigende geleedpotigen zoals vlooien en  bepaalde wantsen, zoals de bedwants. Een tekenbeet veroorzaakt geen zwelling zoals de beet van een daas of de steek van wespen, bijen of hommels.

huiduitslag bij een tekenbeet


Wat zijn de verschijnselen?

Een tekenbeet is meestal pijnloos waardoor u ze niet direct opvallen. Vaak ontstaat op de plaats van de tekenbeet en kort erna een rode vlek, zoals bij de meeste insectenbeten. Het vlekje wordt meestal niet groter dan een of twee centimeter en zal binnen 2 weken verdwijnen.

Een teek die al vastzit in de huis, moet z.s.m. worden verwijderd, maar uiteraard wel op de goede manier. Dit moet vooral snel gebeuren omdat dat teken ziekteverwekkers bij zich kunnen dragen, waaronder de bacterie Borrelia die de ziekte van Lyme veroorzaakt.


Sitemap